Tuesday, April 13, 2010

penasihat ke?!

hidup kita ni macam roda kan? x besh la, syik roda je.. tukar, tukar..! hidup kita ni macam bola kan? bergolek dan terus bergolek tanpa ada yang memandu.. lau nasib baik, duk atas rumput, lau nasib tak berapa nak baik, masuk longkang.. bila nasib kita baik siket, kita x leh lupa kat orang lain yang nasib dia x berapa nak baik.. kecian dia, kita kena tolong! walaupun dengan sebaris ayat.. :)

tadi, ada la member i ni, my coursemate actually, tension agaknye.. dia panggil diri dia bodoh kat dalam facebook, sebab dia x boleh nak cope dengan problem dia. biasalah bagi orang yang bernasib baik dalam aspek study, ramai coursemate i akan grad hujung tahun ni, so time macam ni la diorang akan rase tension yang amat sangat. mase ni la nak dapat problem duit, assignment bertimbun-timbun, lab work belum habis, study belum 100% cover, exam lagi seminggu.. macam-macam la! tu belum campur problem umah tangga lagi.. emm..
kadang-kadang i teringin nak rasa life macam diorang, hiruk pikuk, kelam kabut dengan masalah study and problem yang x sudah-sudah.. sebab, bila sorang ade masalah mesti ramai jugak yang ade masalah yang lebih kurang sama.. jadinya, masalah BERJEMAAH! hehe... takde la.., maksud i, bila dalam situasi macam tu, kita akan lupa kejap yang kita ade masalah tu.. takdelah tension sangat. tapi i redha..., Dia bagi i ujian ni.. maybe sebab selama ni i asyik bergantung kat kawan-kawan, Dia nak suruh i berdikari sendiri. wat keje sendiri.. i redha, ada hikmah disebalik ujian yang Dia bagi ni. mane lah tau, kot-kot nanti bila i sambung belajar, ade mamat hensome yang akan tolong i watkan semua keje.. baru 'selamat hari raya' i sorang-sorang kat U tu nanti, hehe :P

ok, berbalik kpada cerita i tadi, i pun nasihatkan member i, macam biasa la.. suruh bersabar, tenangkan fikiran, amik wuduk, handle masalah 1 by 1.. but, nobody is perfect la. i terbaca 1 komen tu, and wat i rase diri ni kecik sangat, sedangkan masa i nasihatkan orang tadi dalam hati ni terdetik "nak jadi penasihat part time kejap la.." tapi semua tu hilang bila one of my coursemates wrote "saat tiada sesiapa mmahami mu, segeralah berlari kepada-Ku.." , see.....

bukanlah nak kata diri i ni bagus sangat, tapi bagi i dalam diri setiap manusia ni kena ade satu ruang untuk bermuhasabah diri and renung balik kelakuan kita sehari-hari, kesilapan yang kita pernah buat, walaupun sebesar bijih sawi..like i just said, NOBODY IS PERFECT, tapi takde sesiapa jugak yang boleh ubah diri kita melainkan diri kita sendiri..

renung-renungkan lah (。♥‿♥。)